Daneels logo

print

Boeken

Boeken, de geur alleen al zorgt voor dat moment van rust, van genieten.  Een boek is tastbaar en geeft de lezer altijd net dat beetje meer. Je kan erin bladeren en terugbladeren.  Je kan stiekem naar de eindpagina gluren, om het plot nog net niet helemaal te lezen. Met een bladwijzer weet je waar je gebleven bent als je even iets anders doet.

Boeken bewaar je.  Het zijn cadeaus voor jezelf of iemand anders.  Als je iemand een boek cadeau geeft, denk je na over wat diegene graag leest. Je snuistert door de boeken in een boekenwinkel of je struint het internet af op zoek naar dát ideale boek.  Doordat je boeken bewaart, grijp je er ook naar terug.

Grafisch design van een boek

Voor een boek in de winkel belandt of in een magazijn van een online aanbieder, heeft het al een volledig traject afgelegd. Als het boek eenmaal geschreven is, wordt het design en vormgeving van dat boek erg belangrijk.  Wij mensen kiezen niet alleen een boek via de korte tekst op de achterflap maar we kiezen ook boeken met het oog. De kleuren en het design van een boek zijn dus erg belangrijk. Grafische vormgevers zorgen dat het design bij de inhoud past. Er wordt nagedacht over kleur, tekst en grootte.

Opdrachtgevers kunnen het grafisch design van een boek aanleveren maar er is ook de mogelijkheid om de vormgeving van een boek aan ons uit te besteden. Brandle, creatief partner bij de Daneels Media Group, is sterk in het grafisch ontwerpen van boeken.  In samenwerking met de opdrachtgever zorgen ze voor een creatief design die zich onderscheid van andere boeken.

Hoe worden boeken gedrukt?

Boeken worden in kleine of grote oplages gedrukt. Voor de kleine oplages, print on demand, gebruiken we digital print van DMG Digital. Voor de grotere oplages is de offsettechniek de meest kwaliteitsvolle manier van drukken.

1. Controle

De ‘certified PDF’-bestanden, aangeleverd door onze opdrachtgever of door onze partner Brandle, worden eerst grondig gecontroleerd.  Zo vermijden we problemen bij het drukken. Een prepress technicus bepaalt de volgorde van de pagina’s op het drukvel.

2. Offset drukken

Bij offset wordt een techniek gebruikt waarbij water en inkt elkaar afstoten. Er wordt gedrukt in CMYK (ook full colour of quadri genoemd). Speciale, unieke kleuren kunnen ook, we spreken dan over PMS of Pantone kleuren.

CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Yellow, Key (=Black). Door deze 4 basiskleuren te combineren kan je alle kleuren van de regenboog drukken. Bij CMYK trek je de kleuren uiteen in vier basiskleuren (quadri). Voor elke basiskleur wordt een drukplaat geproduceerd. Fijne rasters op de drukplaten bevatten daarbij al de beeldinformatie tot in de kleinste details.

Die platen worden op de pers gemonteerd, één plaat per druktoren. De inkt komt in contact met de plaat die bevochtigd wordt. De plaatsen die het vocht hebben aangetrokken, stoten de inkt af. De plaatsen die geen vocht hebben opgenomen worden gevuld met de inkt. Via een rubberdoek wordt de inkt overgedragen op het papier. Het papier gaat vanaf de papier-invoer langs de CMYK torens, waardoor de kleuren gecombineerd worden, voor een finale weergave zoals in jouw drukbestand.

Daneels Media Group beschikt over unieke Heidelberg LPL technologie. Daardoor kunnen we full colour én PMS én milieuvriendelijke dispersielakken in één doorgang drukken. Beide kanten van het papier worden recto én verso gedrukt, aan een snelheid van niet minder dan 18.000 drukvellen per uur. Dankzij IR-droging komen de drukvellen ‘droog’ uit de drukpers en zijn ze meteen klaar voor verdere afwerking.  Ook de doorlooptijden worden hierdoor aanzienlijk korter, wat de leveringstermijn ten goede komt.

3. Het proces van snijden, vouwen of lijmen

De drukvellen van het boek worden na het drukken op maat gesneden. Door de juiste afmetingen vooraf in te geven in onze computergestuurde snijmachine worden de vellen perfect gesneden, met zo weinig mogelijk verlies.

Een vouwmachine vouwt de drukvellen volgens de vooraf ingestelde vouwwijze, bijvoorbeeld per 4, 8, 16 of 32 bladzijden, afhankelijk van de eindafwerking.

Hierna worden de gevouwen katernen verzameld en op de juiste volgorde gelegd op de lijmstraat. Alle katernen vormen samen één boekblok, dat samen met de cover verlijmd wordt. Deze afwerking noemen we soft cover.

Helemaal luxe wordt het als je het boek verder afwerkt met bijvoorbeeld een leeslint, een kapitaalbandje en een stofwikkel.

4. Veredelen van een boek

Tal van veredelingen maken een boek nog meer uniek. Met een stoffen kapitaalbandje breng je een luxueus detail aan in de rug.  Misschien is het toevoegen van een leeslint ook een goede optie. De dikte van het karton waarop de gedrukte cover gelijmd of ‘gecacheerd’ wordt, is mee bepalend voor die bijzondere look & feel van het boek.  Extra luxe kan toegevoegd worden door bijvoorbeeld goudfolie te gebruiken of details te pregen om ze in reliëf te zetten.

De Daneels Media Group ontwerpt en drukt boeken op de meest duurzame manier. Zo gebruiken we bio-drukinkten, FSC® of PEFC gecertificeerd papier en karton en zorgen we ervoor dat het verzenden van boeken ons milieu zo weinig mogelijk belast.

Recente projecten

Rado Switzerland

Les Rhabilleurs

Missale Romanum

Contacteer ons